2016. február 27., szombat

Drónok karbantartása - 1. rész

Néhányan gondolhatjátok, hogy "Olyan régen meg megvan már a drónom és még nem történt vele baleset. Lehet, hogy lassan elkerülhetetlen katasztrófa közeleg?".

Hogy fenntartsuk a biztonságos repülést, és a kopter optimális állapotát, javasolt átfogó karbantartást végeznünk 200 repülés vagy 50 üzemóra után. Íme, néhány jó tanács Phantom-hoz, és Inspire-höz:

Akkumulátor

1. Ellenőrizd az akkumulátort sérülés, deformáció, vagy kidudorodás után kutatva. Ha találtál, ne használd tovább, hanem vidd el a legközelebbi veszélyes hulladék tárolóba. Ne szedd szét, és a felelősségteljesen kezeld, különben felrobbanhat.

2. Ellenőrizd az arany lemezeket, amik az adatátvitelt szolgálják. Ha rozsdásak, egy puha alkoholos törlőkendővel tisztítsd meg, biztosítva a megfelelő kommunikációt.

3. Ellenőrizd a fém keretet az áramfelvevő foglalatnál. Ha égett, használj finom csiszolópapírt, hogy felpolírozd a felületet.

4. Ellenőrizd a csatlakozó tűk tisztaságát az akkumulátor keretén belül, és győződj meg róla, hogy tiszták, egyenesek és hajlékonyak, hogy megfelelő csatlakozást biztosítsanak.

5. Ellenőrizd az akkumulátor körüli keret szilárdságát. Keress repedéseket, vagy meglazult csavarokat.

6. Tárold az akkumulátort a hozzá tartozó használati utasításnak megfelelően, ha sokáig nem használod. Biztonságképp havonta ellenőrizd.

7. Miután bekapcsoltad a koptert, és elindítottad az app-ot, ellenőrizheted a cellák feszültségét, hogy mindegyik egyforma. Ha az egyik cella lényegesen eltér a többitől, keresd fel a DJI Support-ot.


Ellenőrizd az leszállótalp-felhúzó szerkezetet (Inspire-nél)

1. Ellenőrizd, hogy a kopter közepében lévő menetes tengely nem-e hajlott, vagy sérült. A kopter nem működhet megfelelően, ha eldeformálódott a tengely, ezért szervizbe kell küldeni. Továbbá rozsdásodás esetén távolítsd el a szennyeződést, hogy a koptert ne akadályozza az átalakulásban.

2. Emeld fel a kopter leszálló talpait, és ellenőrizd a menetes tendely és az alsó tömítés tisztaságát. Ha koszos, tisztítsd és olajozd meg. WD-40 használható kenőanyagként és rozsdaoldóként is.Ellenőrizd a kopter törzsét (Inspire 1)

1. Ellenőrizd, hogy a törzsön nincsenek laza csavarok. Ha találsz repedést, vagy sérülést, küldd el a dónt javításra.

2. Ellenőrizd, hogy a rezgéscsillapítók jó állapotban vannak-e? Ha kiszáradtak, vagy repedtek, cseréld ki.

3. Ellenőrizd, hogy a leszállótalp fehér lengéscsillapítója jó állapotban van. A lengéscsillapítók alja stabilan legyen a helyén. Ha lazák, ragaszd oda őket.

4. Ellenőrizd, hogy van-e valamilyen tárgy, ami akadályozhatja a GPS jelet, és nincs semmilyen szerkezeti probléma a leszállótalpakkal, és az antennákkal.


Phantom 3 kopter ellenőrzés, és karbantartás

1. Ellenőrizd, hogy a kopter csavarjai megfelelően meg vannak húzva, és nincs sérülés, vagy repedés a karokon. Ha mégis van, javíttasd meg.

2. Ellenőrizd, hogy a rezgéscsillapítók jó állapotban vannak-e? Ha kiszáradtak, vagy repedtek, cseréld ki.

3. Ne ragassz fémszemcsét tartalmazó matricát a drón tetejére, mert zavarhatja a GPS egységet, a leszállótalpon lévő antennákat, és az iránytűt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése