2016. szeptember 21., szerda

GoPro: itt a gyártó első drónja, a KARMA

Bár a DJI által uralt drón-piacra 2016-ban belépni akár őrültségnek is tűnhet, de ne felejtsük el hogy a GoPro-ról van szó, akikre nem jellemző a nagy melléfogás. Már egy ideje hallunk róla, hogy a sportkamerák után drónnal szeretnének előrukkolni, de ez sokáig csak pletykának tűnt. Aztán tavaly arról hallhattatok, hogy a GoPro épp a DJI segítségével fejleszt drónt. Ez igaz volt, azonban a projekt kudarcba fulladt valamilyen okból, így végül egyedül fejezték be. Először idén év elejére tervezték a bemutatást, majd többször elhalasztották azt, szóval elég döcögős volt az út idáig.


GoPro KARMA

Much More Than a DroneEzt nem mi mondjuk, hanem ők. De nézzük a részleteket:
A KARMAt a kompaktság jellemzi: a drón elfér egy hátizsákban és egy olyan gimbalt kapott, ami kézi stabilizátorként is használható, valamint rögzíthető bármilyen eszközre. Íme a legfontosabb tudnivalók:

Kompakt, összecsukható: az egész rendszer illeszkedik a hozzá tartozó hátizsákhoz. Olyan kényelmes viseletet biztosít bármilyen tevékenység során, hogy a felhasználó el is felejti, hogy a hátán van valami.

A játékkonzol stílusú kontroller tartalmaz egy integrált érintőképernyős kijelzőt, amivel szórakoztató, gyors és könnyű a repülés, anélkül, hogy szükség lenne egy külön telefon vagy tablet csatlakoztatására, hogy látható legyen a felvétel.

A 3-tengelyes kamera stabilizáló kivehető a drónból és csatlakoztatható a csomagban foglalt Karma Grip-hez.


A KARMA kontrollere

A már emíltett KARMA Grip

Összefoglalva elmondható, hogy a KARMA egy jól összerakott, minőségi kopternek tűnik, de nagyon kíváncsiak leszünk a repülési tulajdonságaira, amikről természetesen azonnal beszámolunk majd egy másik bejegyzés formájában. Mellékesen még jegyezzük meg, hogy egy hét múlva érkezik a DJI-tól egy hasonló kompakt gép és azért ebben nekik sokkal több tapasztalatuk van. Meglátjuk...2 megjegyzés:

 1. Maga az elv, hogy rendszerszerűen, kopter, kézi gimbal, bárhova rögzíthető gimbal együtt legyen, nem rossz, de nem is újszerű, ilyet láttunk már máshol, jóval korábban (pl. Yuneec, ha jól emlékszem).
  Az, hogy az egész kompakt és könnyen szállítható, mindenképp pozitív, előny egy DJI géppel szemben, bár ott meg azzal nyerünk időt, hogy már fent van a kamera, így a méretesebb géppel szemben a repülésre kész állapot elérése lehet, hogy ugyanott van.
  Még mindig probléma a halszemesség (ha jól láttam), ami egy DJI kamerával szemben szerintem nagy hátrány.
  Kicsit ellentmond a gimbal megléte és a beépített stabilizátor, mindha nem bízna az utóbbi rendszerben a GoPro. Habár hozzáteszem, én pont azt vártam, hogy ne 8K-val szédítsék a népet, hanem legyen önmagában stabilizátoros a Hero, talán meg is hallották. Nagyon kíváncsi leszek a kamera képére önállóan, mozgás közben, mennyire tudja kisimítani. Egy iPhone 6S Plus tudását simán kellene tudnia hozni, az is sokat számít a korábbi rángásos felvételekkel szemben.
  Ami még kérdés: mi lesz a szoftveres okosságokkal, amik már minden ellenfélnél ott vannak. Követés, intelligens, önállóan berepült útvonalak, körözés, stb. Ezek terén is kéne valamit villantani, egyéb esetben csak futnak a piac után.
  Ha a DJI kiad valami hasonlót jövő héten, de a fenti jóságokkal és mondjuk a Phantom 4 objektum-érzékelésével, akkor a GoPro lehúzhatja a rolót.

  VálaszTörlés
 2. Már rég be lehet állítani a gopron hogy ne halszemes legyen a látószög. Gondolom azért epitettek magaba a kameraba is a stabilizatort mert az emberek tobbsege meg mindig csak az uj hero5ot fogja megvenni nem a karmat. Kovetni egyelore nem tud de eloreprogramozott uton kepes repulni. Szoftverfrissitesben meg sosem volt hiány a gopronal. Meglatjuk...

  VálaszTörlés